19 Aralık 2009 Cumartesi

Gizli bağlantılar

Gizli metin ve bağlantılar

Yazdır

Arama motorlarına sunduğunuz bilgiler kullanıcılara sunduğunuz bilgilerden farklı olduğundan, içeriğinizde metin veya bağlantı gizlemeniz sitenizin güvenilir olmadığının düşünülmesine neden olabilir. Metin (örneğin, aşırı anahtar kelimeler) gizlemek için kullanılabilecek çeşitli yöntemlerden bazıları şunlardır:

  • Beyaz zemin üzerinde beyaz metin kullanma
  • Metni bir resmin arkasına koyma
  • Metni gizlemek için CSS kullanma
  • Yazı tipi boyutunu 0'a ayarlama

Gizli bağlantılar Googlebot tarafından taranabilen, ancak aşağıdaki yöntemlerle kullanıcılar tarafından okunması engellenen bağlantılardır:

  • Bağlantı, gizli metinden oluşur (örneğin, metin rengi ve zemin rengi aynıdır).
  • Yüksekliği yalnızca bir piksel olan çok küçük köprüler oluşturmak için CSS kullanılmıştır.
  • Bağlantı, bir paragrafın ortasındaki tire işareti gibi küçük bir karakterin içinde gizlidir.

Sitenizin aldatıcı amaçlarla hazırlanmış gizli metin ve bağlantılar içerdiği anlaşılırsa, siteniz Google dizininden çıkarılabilir ve arama sonuçları sayfalarında görünmez. Sitenizi gizli metin veya bağlantı içerip içermediğini tespit etmek için incelerken sitenize gelen ziyaretçilerin kolayca göremeyeceği öğeleri arayın. Ziyaretçiler yerine yalnızca arama motorları için hazırlanmış metin veya bağlantılar var mı?

Arama motorlarının erişemeyeceği bir öğeyi (Javascript, resim veya Flash dosyaları gibi) açıklamak için metin kullanıyorsanız ekran okuyucu, mobil tarayıcı veya eklenti içermeyen tarayıcı kullanan ya da bağlantı hızı düşük olan ziyaretçilerin de bu içeriği göremeyeceğini unutmayın. Bu öğeler için açıklayıcı metin kullanmanız, sitenizin daha erişilebilir olmasını sağlayacaktır. Tarayıcınızda Javascript, Flash ve resimleri devre dışı bırakarak veya Lynx gibi bir salt metin tarayıcı kullanarak erişilebilirliği test edebilirsiniz. Sitenizi erişilebilir hale getirmek için yararlanabileceğiniz ipuçlarından bazıları şunlardır:

  • Resimler: Açıklayıcı metin sağlamak için alt özniteliğini kullanın. Ayrıca, resmin çevresinde ziyaretçilerin okuyabileceği bir başlık ve açıklayıcı metin kullanmanızı öneririz.
  • Javascript: Javascript içeriğinin aynısını bir noscript etiketine yerleştirin. Bu yöntemi kullanırsanız, içeriğin, Javascript'tekinin aynısı olduğundan ve tarayıcılarında Javascript etkin olmayan ziyaretçilere de bu içeriğin gösterildiğinden emin olmalısınız.
  • Videolar:Video hakkında HTML biçimindeki açıklayıcı metni ekleyin. Videonun yazıya dönüştürülmüş kopyasını da ekleyebilirsiniz.

Sitenizde gizli metin veya bağlantı bulacak olursanız bunları kaldırın veya sitenizin ziyaretçileriyle alakalı olmaları durumunda, kolayca fark edilecek hale getirin. Siteniz arama sonuçlarımızdan çıkarıldıysa daha fazla bilgi için web yöneticisi kurallarımızı inceleyin. Değişikliklerinizi yaptıktan ve sitenizin kurallarımıza uygun hale geldiğinden emin olduktan sonra sitenizi tekrar değerlendirilmesi için gönderin.

Kaynak : http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?hl=tr&answer=66353

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder